Schitul Colțul Chiliilor- loc de rugăciune şi regăsire

„Colțul Chiliilor” este un schit ortodox situat în mijlocul pădurii, în partea de nord a Munților Piatra Craiului, Zărnești, județul Brașov. ⛪⛰🌱
~ Este cea mai veche așezare religioasă din Zărnești (1421), formată dintr-o capelă amenajată într-o grotă și un ansamblu monahal, reconstruit pe locul celei distruse în 1718 de autoritățile imperiale austriece.
_____
~ Traseul porneşte de la baza muntelui, în drum spre zona turistică Plaiul Foii.

La aprox. 3 km de oraşul Zărneşti, în drum spre plaiul Foii, se zăreşte indicatorul ce ne îndreaptă către Schit, pe partea dreaptă a drumului şi indicatorul ce ne informează că urmează să intrăm în Parcul Național Piatra Craiului, pe partea stãngă de mers.

Dacă sunteți cu mașina personală, aici se poate parca mașina, pe partea stângă a indicatorului cu Parcul Național Piatra Craiului.

Pornim la drum, puțin înnorat dar perfect, întrucât fiind un traseu ce se parcurge mai mult în spațiu deschis, lipsit de umbră, norii sunt bineveniți, ne apără de soarele puternic.

Pe traseu ne încântăm privirea cu priveliștea Munților Piatra Craiului.

Zărim și câțiva cai care se bucură de iarba verde. Sunt frumoși și stau la poză.

Ne continuăm drumeția spre Schitul Colțul Chiliilor. După aprox. 30- 40 min, urcușul fiind destul de susținut, ne hotărâm să luăm o pauză, la umbră.

Cât am zăbovit noi, între timp câțiva turiști străini coborau de pe traseu, iar o șopârliță își făcea simțită prezența.

Mai sus puțin vedem încă un marcaj ce duce spre Mănăstire și continuă spre Cabana Diana (marcaj bandă albastră). Suntem pe drumul cel bun! Continuăm traseul așa cum ne arată indicatorul.

Am găsit și câteva mure. Gustoase tare.

Acum prin pădure, la umbră este mult mai bine. Traseul este lejer. După încă aprox. 30 de minute parcă se aud tălăngile unor văcuțe. Ne apropiem de Mănăstire.

În imediata apropiere a Mănăstirii găsim un loc de popas și un izvor cu apă proaspătă de munte. Ne răcorim și mai zăbovim puțin să mirosim iarba, copacii, florile, să ascultăm muntele.

Deja ne-am încărcat bateriile!

Imediat după izvor, la aprox. 100 m, găsim un panou informativ despre Schitul Colțul Chiliilor. Se întrezărește și poarta de acces către Mănăstire.

Panou informativ Schitul Colțul Chiliilor

Panou informativ Schitul Colțul Chiliilor, parcul Național Piatra Craiului, Zărnești, Brașov

Poartă de intrare spre Mănăstirea Colțul Chiliilor, Parcul Național Piatra Craiului, Zărnești, Brașov

Vedere de la intrare pe poarta Mănăstirii Colțul Chiliilor

Este liniște aici, sub colț de munte. Un loc de regăsire.

Mănăstirea Colțul Chiliiilor

Mănăstirea Colțul Chiliiilor- Parcul Națtional Piatra Craiului, Zărnești, Brașov

*Scurt Istoric- Schitul de la Colțul Chiliilor este cel mai vechi așezământ religios atestat pe teritoriul Zarneștenilor (1421). A fost construit sub colțul muntelui ca loc de refugiu din calea turcilor și tătarilor, fiind incendiat împreună cu chiliile în anul 1718 din ordinul autorităților imperiale. Localnicii, însă, au continuat tradiția, venind în fiecare an la schit împreună cu preoții satului; în peștera de sub stâncă amenajându-se un altar și o toacă din șină de fier.

*În prima parte a secolului al XX-lea, schitul va purta numele “Capela Sfintei Cuvioase Paraschiva”, cu hramul pe 14 octombrie. În prezent pe locul fostului schit este ridicată o frumoasă mănăstire. (Sursă text: https://www.primaria-zarnesti.ro/turism/obiective-turistice/schitul-de-la-coltul-chiliilor/).

Vedere de la Mănăstirea Colțul Chiliilor- Parcul Național Piatra Craiului, Zărnești

* Oază de liniște, înconjurată de pădure, cu o priveliște deosebită oferită de Munții Piatra Craiului.

Fiind o zi de marți, locația era liniștită, doar un călugăr venind să ne întâmpine. În schimb Duminica, localnicii urcă aici pentru a participa la slujbă.

~ Puțin mai sus de schit, urcând în pădure, se află o grota în care a fost amenajat un Sfânt Altar închinat Sfintei Cuvioase Parascheva.
Grota, lungă de aproximativ douăzeci de metri, este împodobită cu numeroase icoane.

Loc de rugăciune- Capela Sfintei Cuvioase Parascheva.

La coborâre pereții de stâncă dau fiori, parcă te transpun într-o altă lume.

Vedere panoramică de la Schitul Colțul Chiliilor, Parcul Național Piatra Craiului, Zărnești, Brașov

Ne-am așezat pe iarbă și ascultând pădurea, am respirat aer proaspăt, privind vederea panoramică oferită de Piatra Craiului. Mai mult de atât nu aveam nevoie.

___

Cum se ajunge?

*Traseul de urmat: din centrul orașului Zărnești (Centrul de Informare Turistică), pe drumul spre Plaiul Foii, aprox. 3 km până la observarea indicatorului cu Mănăstirea Colțul Chiliilor.

  • Lungimea traseului: 5,8 km, dificultate: ușoară.
  • Durată de parcurs pe sens: 1h/ 1h:30
  • Diferență de nivel: +310 m
  • Recomandat și familiilor cu copii

 

 

Nici un comentariu

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.